Vítejte, znalci piva! Vítejte i vy, kteří ho teprve poznáváte!
Pojďme společně objevovat ušlechtilé tajemství tohoto prastarého moku. Není to přece jen nápoj na uhašení žízně. Necháme-li se oslovit jeho příjemnou vůní, vyváženou chutí s dlouhým dozníváním, barvou, lahodnou pěnou i uměním dobře ho načepovat, uchováme si ho dlouho v paměti.
Ale je tomu tak pokaždé?
Stále mnoho lidí pije (snad jen ze zvyku) jednu „oblíbenou“ značku, většinou nějakou regionální. Ať už je tím pravým důvodem neochota místních hostinských zkusit nabídnout jiné, neznámé pivo, nebo se jedná o hrdý patriotismus, v každém případě jsou tito pijáci ochuzeni o poznání mnohdy nečekaného požitku! Stejné je to i s kupováním lahvového piva („lahváčů“) domů, které se pak konzumuje po večeři u televize… Ta pohoda. Kdo by co měnil?!
A přece! I když dnešní svět sklouzává k univerzálnosti a velcí výrobci produkují „pivní hamburgery“ bez chuti a vůně, dokáží pivní nadšenci, navzdory podbízivým reklamám a v ohromné záplavě spotřebních piv, najít pivní drahokamy a náležitě je vychutnat.
Jsem také takový nadšenec a před léty jsem se rozhodl uvařit si to svoje výjimečné pivo sám.
Nechcete si to také zkusit? …
Ing. Josef Krýsl